Unul dintre obiectele la care trebuie să vă gândiţi ca fiind extrem de important, dar în special, util, pentru o viitoare mămică, este automobilul personal al copilului, şi anume căruciorul. Acesta nu doar că vă poate uşura plimbările în parc, mall, supermarket, sau diverse vacanţe, dar vă poate servi şi drept “leagăn, pătuţ, scăunel” în unele zile. El poate reprezenta locuinţa pentru exterior care îi va oferi protecţie, siguranţă, umbră, şi căldură.

Este ştiut faptul că fiecare persoană se ghidează după diferite criterii când îşi aleg, spre exemplu încălţămintea. Astfel că unii aleg ca principal criteriu confortul, alţii design-ul, culoarea, materialul din care sunt confecţionaţi, sau de ce nu, chiar şi în funcţie de preţ sau de tendinţele modei.

Atunci cum ar putea părinţii să se decidă în privinţa căruciorului potrivit, şi în acelaşi timp, perfect pentru bebeluşul lor, când pe piaţă există la ora actuală mii de modele?

Răspunsul poate fi relativ simplu: informare(=căutare)- cheia unui „rezultat” care să vă aducă bucurie că aţi ales corect lucrul în care, de cele mai multe ori, copilul doarme, admiră/priveşte lumea din jur, dar mai ales un plus de linişte. Şi când spun „linişte”, mă refer strict la faptul că nu va trebui să vă stresaţi că: este dificil de manevrat când ieşiţi la plimbare, greu(la propriu) de pliat şi urcat scările cu el, sau de depozitat.

Criterii de care este bine să ţineţi cont

Principalul lucru la care trebuie să vă gândiţi, este siguranţa pe care o poate oferi copilului dumneavoastră modelul care vă place. Încercaţi să vă gândiţi, poate chiar să şi testaţi, dacă este suficient de stabil şi nu se răstoarnă dacă veţi pune pe mâner geanta cu lucrurile copilului+geanta dumneavoastră+cumpărături.

Centura ar fi bine să aibă sistem de fixare în cinci puncte, şi să nu fie uşor de desfăcut pentru copii. Personal, credem că acest aspect este mai important abia după ce poate sta copilul în şezut singur, când siguranţă iar mai putea oferi  o bară anterioară de protecţie, de care el se poate sprijini.

Manevrabilitate

Uşurinţa cu care îl puteţi manevra, este aşa cum am mai menţionat, un lucru pe care este bine să îl luaţi în considerare. De multe ori, posibilitatea de a duce cu o mână căruciorul, iar cealaltă să o puteţi folosi pentru bagaje, sau, de ce nu, pentru celălalt copil, este un lucru bun.

Alte criterii: uşor de asamblat, greutatea şi volumul, suport pentru picioare, material usor de curatat, şi poate unul şi mai important, ar fi bugetul. Nu cumpăraţi produse foarte scumpe decât dacă sunteţi siguri că investiţia îndeplineşte toate criteriile de mai sus, altfel riscaţi să fiţi dezamăgiţi de raportul preţ-calitate.

Detalii „tehnice” importante şi accesorii

Aţi citit bine. Şi cărucioarele conţin părţi tehnice pe care să le luaţi în considerare. Unul dintre ele ar fi mânerele, care, consider eu, că este bine să fie reversibile, pentru că vă va fi mai uşor să priviţi copilul şi să puteţi schimba în aşa fel încât dacă suflă vântul sau plouă, copilul să fie protejat.

Tipul de roţi este un detaliu de care vă recomand să aveţi grijă când îl alegeţi, pentru a oferi un confort ridicat. Cele mai recomandate sunt roţile de cauciuc sau de silicon care sunt mai simplu de manevrat, şi în plus nu sunt zgomotoase.

Frânele au şi ele un rol destul de important dacă nu vreţi să vă treziţi că pleacă  fără dumneavoastră căruciorul atunci când vă opriţi, de exemplu, undeva(parc, magazin).

În ceea ce priveşte accesoriile necesare, putem vorbi despre coş pe care îl puteţi folosi pentru geanta cu scutece, sticla cu biberon, jucării, cumpărături, şi alte lucruşoare dacă plimbarea va fi  mai lungă, despre husa de ploaie(foarte utilă de altfel, pentru că nu vă chinuiţi să duceţi cu o mână căruciorul iar cu cealaltă să ţineţi umbrela deaspura copilului ca să nu îl plouă), şi copertina de soare care îl poate proteja destul de bine pe micuţul dumneavostră de razele soarelui.

Alte accesorii de luat în considerare ar fi: husa de picioare pentru a proteja copilul în zilele friguroase(dacă nu este inclusă în preţul căruciorului, v-aş sfătui ori să o achiziţionaţi separat, ori să realizaţi una acasă cu ajutorul maşinii de cusut, sau o înlocuiţi cu o păturică) şi plasă pentru ţânţari

Cele mai practice modele

Odată cu apariţia atâtor noutăţi în „indutria” dedicată copiilor, era inevitabil ca în materie de cărucioare să nu existe o mulţime de modele din care să puteţi alege.

Modelul căruciorului sport a rămas şi în ziua de azi unul preferat de mămicile de pretutindeni, şi asta datorită faptului că este foarte uşor, se pliază cu uşurinţă, costă mult mai puţin decăt alte modele(de la 200 lei) şi ocupă puţin spaţiu. Dezavantajele acestuia ar fi faptul că nu este recomandat să se folosească la copii mai mici de şase luni, şi acela că majoritatea sunt dificil de manevrat cu o singură mână(au mânere separate).

Cărucioarele standard

Acestea sunt caracterizate prin locuri încăpătoare, jante mai mari, mai mult spaţiu de stocare  şi mânere ergonomice. Acestea se comporta bine in cele mai multe condiţii, având un mecansim uşor de pliere, însă ocupă mult spaţiu.

 

Carucior Sport Kidwell Mavero Black Brown

 

Carucior Sport Kidwell Flash Pink

Cărucioare moderne

 

Cărucior cu landou

Este la momentul actual unul dintre modelele cel mai des achiziţionate de părinţi, existând într-o gamă extrem de variată pe piaţa de profil. Este extrem de practic, oferind părinţilor şi, în special, copiilor,  siguranţă şi confort.

Un posibil dezavantaj ar putea fi dat de preţ, uneori destul de ridicat.

 

Căruciorul 2 în 1 (cu scoică sau landou)

Alcătuit dintr-un cărucior standard şi  scoică sau landou.

Scoica este utilă în deplasarea cu maşina, sau în parc, fără a fi montată pe cadrul căruciorului.

Cărucioarele 2 in 1 cu landou sunt folosite pentru ca bebeluşul să stea pe un suport perfect plan. Landoul poate fi folosit şi în maşină. Odată ce copilul îşi poate susţine capul, spătarul landoului poate fi ridicat uşor, urmând ca după împlinirea vârstei de 6 luni să se renunţe la landou în favoarea căruciorului sport.

Carucior 2 In 1 Krasnal Szymek 022

Cărucioare 3 în 1 (cu scoică şi landou)

Sunt în prezent varianta completă a sistemului de călătorie, şi nu numai, pentru bebeluşi. Conţine landou, cărucior sport şi scoică de maşină.

Landoul se poate folosi de la naştere şi până când copilul se poate sustine singur în funduleţ, după care se poate trece la varianta sport.

Şi la acest tip de cărucior, scoica de maşină va fi folosită de la naştere până la 9-12 luni, fiind posibilă montarea ei pe cadrul căruciorului.

Este foarte uşor  de manevrat şi o adevarata investitie avand in vedere durata mare de utilizare.

Mai multe modele şi fotografii găsiţi pe site-ul: www.allkids.ro