Fiecare mamica trebuie sa aiba in vedere achizitionarea unui aparat de aerosoli, necesar in tratarea mai eficienta a bronsitelor, a racelilor, gripei, dar si pentru a ameliora simptomele de astm atunci cand acestea exista. Piata ofera diversitate atunci cand vine vorba despre achizitionarea acestor dispozitive. Functiile pe care le indeplineste fiecare model in parte sunt diferite, astfel ca este necesara achizitionarea aceluia care raspunde cel mai bine nevoilor fiecaruia.

Exista situatii in care nu pot fi administrati aerosolii naturali (infectiile respiratorii, pulmonare sau ORL). In acest caz este recomandata utilizarea unor aerosoli artificiali. Medicamentele solide sunt mult mai usor tranformate in suspensii lichide sau medii gazoase, pentru a fi inhalate in organism. De asemenea, si actiunea de vindecare este una mult mai eficienta si mai rapida. Daca doresti sa achizitionezi un astfel de aparat pentru ca bebelusul tau sa beneficieze de o vindecare a bolilor optima, trebuie sa te orientezi dupa achizitionarea unui aparat care sa scada perioada de recuperare a celui mic si, in acelasi timp, sa aiba o eficacitate ridicata in administrarea de medicamente pe cale inhalatorie.

Exista trei modele de aparate pentru aerosoli pe care piata ti le pune la dispozitie. Cum stii care este cel mai potrivit si cum il alegi pe cel de care ai nevoie?

Astfel, inhalatoarele nebulizatoare sunt destinate transformarii in suspensie alcatuita din particule extrem de fine, obtinute din medicamentul sub forma lichida. Copilul inhaleaza aceasta suspensie cu ajutorul unei masti special create in acest sens. Este modelul pe care parintii, in general, il apreciaza cel mai mult datorita avantajelor pe care le prezinta.

Cu un astfel de dispozitiv, dozele de medicamente ce se pot adminstra sunt mai mari, respiratia celui mic este normala atunci cand inhaleaza, atat oxigenul, cat si medicamentul fiind administrate in mod paralel. Utilizarea aerosolilor este posibila si in timp de noapte, cand cel mic doarme.

Inhalatoarele cu pulbere uscata sau DPI, dupa cum mai sunt cunoscute, sunt destinate copiilor mai mari. Acestea sunt generatoare de particule solide, inhalarea fiind una mai profunda in vederea obtinerii unui efect terapeutic optim.

Inhalatoarele presurizate cu doza masurate sau MDI, sunt cele ce transforma medicamentul in suspensii si particule lichide. Un astfel de pachet trebuie sa includa si accesoriile necesare pentru depunerea pulmonara realizata prin inspiratiile lente.

Atunci cand vei porni in cautarea unui aparat cu aerosoli corespunzator, vei afla ca mai exista o serie de aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere. Spre exemplu, in functionarea optima a aparatului, ultrasunetele si compresorul joaca un rol foarte important. Un aparat cu ultrasunete se diferentiaza prin faptul ca este silentios, vine sub un design modern, dar foloseste si o tehnologie moderna, ce include cristalul piezoelectric, necesar in transformarea medicamentului in aerosoli.

Ramane la latitudinea parintilor care dintre aparatele oferite de piata este corespunzator, insa, majoritatea se orienteaza dupa cele cu ultrasunete pentru ca nu ii deranjeaza pe cei mici atunci cand sunt folosite.

Ce alte criterii trebuie avute in vedere in alegerea aparatului cu aerosoli?

Pe langa modul in care functioneaza, este bine sa se aiba in vedere si dotarea dispozitivului cu toate cele necesare pentru obtinerea rezultatelor dorite. Spre exemplu, un pachet care nu include masca pentru copil, piesa de nas sau cea de gura, este unul incomplet.

De dorit ar fi ca aparatul pentru care optezi sa fie unul pe care il vei putea curata si manevra cu usurinta. Sigur nu iti doresti sa pierzi timp pretios in acest sens, mai ales atunci cand esti presat de anumite situatii. Este adevarat ca acestea nu sunt lucrurile cele mai importante de pe lista pe care trebuie sa o intocmesti in alegerea aparatului de aerosoli cel mai potrivit, insa in cazul unor parinti au rol decisiv.

Marea majoritate se axeaza pe achizitia produselor care sunt fabricate de catre marci consacrate, deoarece au incredere in respectivele aparate. Chiar daca in general preturile acestora sunt mai ridicate, ofera si mai multa siguranta in utilizare decat produsele mai ieftine.

Unii specialisti afirma faptul ca nu exista nici o diferenta in modul de functionare al aparatelor, insa functiile pe care le includ pot face diferenta. Pediatrul este cel mai in masura sa iti faca o recomandare in acest sens, dar si parintii ce au mai beneficiat de aceasta categorie de produse.